Project

Zonnepanelen voor Vakgarage Frikkee

De Duurzame Dakvrienden zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen, accusystemen of energiemanagementsystemen op bedrijfspanden.

Bij Vakgarage Frikkee staat kwaliteit ten allen tijden voorop en waar de garage zich in onderscheidt is datagericht onderhoud. Met deze visie zijn De Duurzame Dakvrienden ook te werk gegaan.

Analyse

Eerst is er een uitgebreide analyse uitgevoerd om vooraf de juiste uitgangspunten helder te krijgen met betrekking tot het legplan van de zonnepanelen. Dit is gebeurd met uitgebreide energiemonitoring om te bepalen welke momenten van de dag dit pand een energievraag betreft. Hier wordt naar de volgende dingen gekeken:

  • Dagverbruik: Kantoortijden; Dus van 8:00 tot 17:00 gelijkmatig verbruik met een piek van 11 tot 13u.
  • Weekverbruik: Ma-Za; 
  • Seizoensgebonden: Zomer/Winter qua elektriciteit gelijkwaardig. Ten behoeve van verwarming is in de winter het natuurlijk wel hoger, maar er wordt ‘nu nog’ gestookt met gas.

Conclusie legplan: Vanwege een lichte piek rond het middaguur is hier wel gekozen voor zuid-opstelling onder een hoek van 13 graden.

Ontwerp

Hier zijn 54 zonnepanelen op een bedrijfshal van autogarage Frikkee geplaatst om het elektriciteitsverbruik 100% te compenseren met het huidige verbruik. Dit is gekomen door een totaalvermogen op te stellen van 21.600Wp wat neerkomt op een jaarlijkse opbrengst van 21.820 kWh. Er is gekozen voor Solaredge om per paneel te kunnen monitoren, zodat er net zoals Vakgarage Frikkee gewend is preventief onderhoud uitgevoerd kan worden. Wie goed kijkt kan zelfs de F van Frikkee zien in het bovenstaande legplan, dit ook om de ballast beter te verdelen over het dak. 

  • Zonnepanelen | 54 Suntech à 400Wp
  • Omvormers | 3 Solaredge 4000H 
  • Onderconstructie | Solarstell Zuid 13

Dak kwaliteit

De constructeur heeft gekeken of de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen met de ballast en onderconstructie te kunnen dragen. Ook is er bij de schouw gebleken dat de dakbedekking niet goed genoeg was om nog 20 jaar mee te gaan. Deze is ook vooraf aan de werkzaamheden vakkundig vernieuwd, zodat de levensduur van de dakbedekking meeloopt met zonnepanelen.

Omvormers

Er is gekozen in dit ontwerp voor een SolarEdge omvormer om ten allen tijden per paneel te kunnen monitoren. Net als bij een gewone (string)omvormer zet het SolarEdge systeem de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Een SolarEdge systeem geeft gemiddeld meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem.

SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te optimaliseren met een power- optimizer. De optimizers geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. De power-optimizers beveiligen de zonnepanelen ook, door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

Vanuit het monitoringsportal, wat volledig bij de oplevering is ingericht, kan de klant per paneel de opbrengst uitlezen om te zien wat deze per dag, of zelfs per minuut, opwekken. Hierdoor krijgt de klant volledige transparantie of de zonnepanelen op deze bedrijfshal naar behoren werken.

Dashboard

Samen met de IT-afdeling hebben De Duurzame Dakvrienden een dashboard ontwikkeld op de bestaande televisieschermen, zodat de klanten precies zien hoeveel kWh er bespaard wordt.

Zonnepanelen op jouw bedrijfspand?

Kies vandaag nog voor zonnepanelen en start ook met besparen.

Ook jouw bedrijf kan besparen met zonnepanelen. De eerste stap: vraag vandaag nog een intakegesprek met ons aan. Kort daarna bellen we je om een persoonlijke berekening voor je te maken. Je krijgt een handig overzicht met de kosten, de opbrengst, mogelijke subsidies (ISDE, EIA, KIA en TWA) en je terugverdientijd.