Waarom ook eind 2023 zonnepanelen winstgevend zijn.

Het is waar: zonnepanelen zijn nog steeds erg winstgevend. De laatste tijd worden zonnepanelen niet van de zonnigste kant belicht: afbouw salderingsregeling, een overvol stroomnet, heffing op terugleveren van zonnestroom... Maar: er is meer zeker over zonnepanelen dan onzeker. Wij leggen je uit waarom je de komende jaren nog steeds goed geld verdient met zonnepanelen.

Hoeveel verdien je momenteel met zonnepanelen?

De zonnepanelen-eigenaar in ons voorbeeld heeft 10 zonnepanelen. Overdag gebruikt hij 40% van de opgewekte zonnestroom direct in zijn woning. Dit jaar leveren deze 10 panelen hem €1.500 op.

Maar je verdient toch veel minder als de saldering wegvalt?

Vanaf 2025 bouwt de salderingsregeling stapsgewijs af. Dit betekent dat je minder geld terugkrijgt voor stroom die je aan het net levert. Je kunt echter nog steeds een deel van je zonnestroom direct verbruiken in je woning. Met dezelfde 10 zonnepanelen en 40% direct verbruik in je woning verdien je zonder saldering (vanaf 2031) nog steeds zo’n €700 per jaar. Vanuit de Eerste Kamer zijn zelfs geluiden dat de afbouw van saldering mogelijk uitgesteld wordt naar 2026.

Raakt het stroomnet niet overbelast?

Eén van de uitdagingen van het verduurzamen d.m.v. zonnepanelen is een steeds voller stroomnet. Dit is in veel regio’s in Nederland het geval. In Edam en omgeving is echter nog meer dan voldoende capaciteit voor teruglevering van zonnestroom. We kunnen hier dus nog genoeg zonnepanelen aansluiten.

De investering van zonnepanelen is wel erg groot...

In het afgelopen jaar is het aanschaffen van zonnepanelen flink goedkoper geworden, je betaalt nu zo’n 25% minder voor een installatie. Daarnaast betaal je ook geen BTW voor de aanschaf van de panelen.

Terugverdientijd en winst voorbeeldinstallatie 10 zonnepanelen incl. afbouw saldering.

De lagere aanschafprijs heeft een positieve invloed op de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn momenteel binnen zo’n 4 jaar terugverdiend en de installatie blijft wel 25 jaar werken. Dit betekent 21 jaar lang extra geld om leuke dingen te doen!

Hoe zit het met die mogelijke heffing?

Vandebron heeft onlangs een heffing voor zonnepanelen-eigenaren geïntroduceerd voor het terugleveren van zonnestroom. Deze heffing is niet verplicht en je kunt ook een contract afsluiten zonder heffing, maar we begrijpen dat dit verwarrend is. De Eerste Kamer heeft al kritiek geuit op de heffing, dus mogelijk zal deze geheel verdwijnen. In het ergste geval wordt de heffing bij alle energieleveranciers doorgevoerd en stijgt de terugverdientijd met 2 á 3 jaar. Met een levensduur van 25 jaar voor een installatie, haal je je geld er dus nog steeds makkelijk uit.

Kortom: hoeveel twijfel je ook hoort over zonnepanelen; ze zijn nog steeds winstgevend. Ook verhogen zonnepanelen de waarde van je huis. Dus ook als je overweegt je huis binnenkort te verkopen leveren zonnepanelen geld op.

Nik en Sjoerd van De Duurzame Dakvrienden

Meer weten over de zekerheden van zonnepanelen?

Neem vooral contact met ons op, we vertellen je graag meer. Direct een gratis advies aanvragen voor zonnepanelen? Maak gebruik van het aanmeldformulier hieronder.