Goede info

Thuisbatterijen, hoe zit het nu echt?

Je hebt het vast al vaker in het nieuws langs zien komen, ''het stroomnet zit vol'' of ''energieleverancier brengt heffing in rekening voor het terugleveren van zonne-energie''.

Is het plaatsen van een thuisbatterij dan de oplossing voor alle problemen?

Laten we beginnen bij het begin.

Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Overdag als de zon mooi aan het schijnen is verbruik je de groen opgewekte zonne-energie direct in je woning. Maar wat gebeurt er als de zon ondergaat?

Hier komt de thuisbatterij om te helpen! Het is als een grote groene energiereserve waarin je de overtollige energie die je zonnepanelen overdag opwekken, kunt bewaren voor later gebruik. Dus zelfs als de zon niet schijnt, heb je nog steeds de mogelijkheid om je apparaten te voeden met je eigen opgeslagen groene zonne-energie. En daar zitten een hoop voordelen aan vast die we later zullen bespreken.

Met een slimme thuisbatterij wordt de accu opgeladen of ontladen op basis van de energiebehoefte in je huis en de productie van zonne-energie op je dak. Op deze manier zal je zien dat een thuisbatterij ervoor zorgt dat op het grootste gedeelte van de dag er niets langs de energiemeter gaat!

Meer groene zonne-energie gebruiken in huis

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen. Allereerst, laten we het hebben over de duurzame en financiële voordelen. Met een thuisbatterij kun je de groene energie die je overdag opwekt, 's avonds gebruiken in plaats van grijze stroom van het net te halen. Dit betekent niet alleen een duwtje in de rug voor het milieu, maar het kan ook je maandelijkse energierekening verlagen vanaf het moment dat de salderingsregeling gaat afbouwen. Een win-win situatie dus!

Je bent mogelijk al op de hoogte van de vergoedingen die energiebedrijven soms vragen voor de overtollige stroom die je teruglevert aan het net? Met een thuisbatterij kun je deze kosten drastisch verminderen en je eigen opgeslagen energie benutten wanneer dat nodig is.

Bovendien kan jouw thuisbatterij helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Als meer mensen ervoor kiezen om thuisbatterijen te gebruiken, kan dit leiden tot een verminderde belasting van het netwerk. Dit is niet alleen goed voor de lokale gemeenschap, maar het draagt ook bij aan een betrouwbaarder en stabieler energienetwerk.

Een stap richting een duurzame toekomst

Maar hier komt het belangrijkste deel: waarom is dit relevant voor de toekomst? Stel je voor dat steeds meer mensen overschakelen op zonne-energie. Dat zou geweldig zijn, toch? Maar er is een uitdaging: het elektriciteitsnet kan niet altijd omgaan met de schommelingen in zonne-energieproductie. Hier komt de thuisbatterij weer om de hoek kijken. Deze batterijen kunnen overtollige energie opslaan en vrijgeven wanneer de vraag hoog is. Op deze manier houden we de energievoorziening stabiel en versnellen we de transitie naar duurzame energie.

Nadelen van een thuisbatterij

We vinden het belangrijk om ook de andere zijde te belichten wanneer het gaat om thuisbatterijen voor zonnepanelen. Sommige nadelen van thuisbatterij die hier genoemd worden zijn punten die in het algemeen genoemd worden als nadeel van accu's voor zonnepanelen en komt niet overeen met onze blik.

Hoge aanschafprijs van het systeem

Een accu voor zonnepanelen is niet goedkoop. Voor de aanschaf en plaatsing van een thuisbatterij betaal je al snel zo'n € 1000 per kWh aan capaciteit. Heb je thuis een accu nodig van 5 kWh kost dat dus zo'n € 5000. De ontwikkeling van thuisbatterij is nu hard op gang aan het komen, het is dus mogelijk dat prijzen in de toekomst dus nog omlaag zullen gaan.

Even verder in onze blog hebben we een berekening uitgevoerd voor de terugverdientijd van de thuisbatterij en kunnen we zien dat het financiële rendement nog steeds erg hoog is, ondanks de hoge aanschafprijs.

Geen subsidie aanwezig zoals bij zonnepanelen

Er zijn momenteel geen subsidiemogelijkheden bij de aanschaf van een thuisbatterij. Zo zul je bij de aanschaf van een thuisbatterij een rekening moeten betaling inclusief BTW. Er is momenteel niet bekend of dit in de toekomst zal veranderen.

Kortere levensduur dan zonnepanelen

De levensduur ligt voor de meeste thuisbatterijen tussen de 12 en 15 jaar, dit is korter dan de zonnepanelen die meestal 20 tot 25 jaar meegaan. Momenteel zien we een ontwikkeling in de markt waarbij er steeds meer accu's voor zonnepanelen op de markt komen die een levensduur halen van 20 jaar. Snel mogen we dit dus niet meer zien als nadeel.

Terugverdientijd van een thuisbatterij

Wij begrijpen dat in je overweging voor de aanschaf van een thuisbatterij niet alleen nadenkt over de duurzame impact die je ermee maakt, het moet financieel ook kloppen! We hebben daarom een uitgebreide rekensom gemaakt om jou de financiële inzichten te geven voor de aanschaf van een thuisbatterij.

We zullen je maar niet vermoeien met de volledige rekensom! We hebben de uitwerking hier wat simpeler gemaakt maar met de uitkomst van ons volledige rekenblad.

Hier volgt een opsomming van de belangrijkste componenten van de voorbeeldinstallatie die we hebben gebruikt voor de berekening.

  • 15 zonnepanelen die 5500 kWh produceren
  • 20% van de zonne-energie wordt direct verbruikt
  • Stroomprijs van € 0,399 per kWh
  • Thuisbatterij van 3,5 kWh met 300 laadcycli per jaar
  • Aanschafprijs thuisbatterij € 3500 incl. btw
  • Heffing voor teruglevering van zonne-energie als optie
  • Thuisbatterij wordt geplaatst 1 januari 2024 (1 jaar met volledige saldering)
Terugverdientijd thuisbatterij bij heffing terugleveren

Wanneer meer energieleveranciers overstappen naar het doorvoeren van een heffing voor het terugleveren van zonne-energie dan wordt het voordeliger om een thuisbatterij aan te schaffen. Er zal nog een gedeeltelijke heffing moeten worden betaald omdat er nog steeds een deel van de energie teruggeleverd wordt.

Terugverdientijd bij plaatsing 1 januari 2024 iets minder dan 8 jaar een jaarlijks rendement van 13%.

Terugverdientijd thuisbatterij bij afschaffing heffing terugleveren

Wanneer de overheid ingrijpt en voorkomt dat er een heffing wordt gerekend voor het terugleveren van zonne-energie bij zonnepaneleneigenaren is de terugverdientijd langer.

Terugverdientijd bij plaatsing 1 januari 2024 iets meer dan 12 jaar een jaarlijks rendement van 8%.

Terugverdientijd thuisbatterij bij afschaf van de salderingsregeling

Vervolgens vonden wij het ook nog leuk uit te rekenen wat de terugverdientijd zou zijn wanneer de salderingsregeling al afgeschaft zou zijn.

Wanneer er een heffing wordt gerekend is de terugverdientijd iets meer dan 6 jaar.

Wanneer er geen heffing wordt gerekend is de terugverdientijd iets meer dan 9 jaar.

Een thuisbatterij wat voor jou?

Dus daar heb je het, de sleutel tot het optimaliseren van jouw zonne-energie: de thuisbatterij! Het is een slim middel om in te zetten om jouw groene zonne-energie binnenshuis te houden, het al volle stroomnet te ontlasten en daar zelf ook nog eens beter van te worden in je portemonnee.

Haal het maximale uit je zonnepanelen met een thuisbatterij. En wie weet, misschien raken anderen in jouw omgeving ook geïnspireerd!

De Duurzame Dakvrienden kunnen jou helpen met het uitzoeken van jouw persoonlijke stroomverbruik en vervolgens een systeem ontwerpen wat aansluit bij jouw situatie.

Vraag vandaag nog een adviesgesprek aan!