Terugverdientijd zonnepanelen in combinatie met terugleverheffing

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 13 februari 2024 het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling verworpen. Goed nieuws voor zonnepanelenbezitters, toch? Zonnepanelenbezitters kunnen nu voorlopig gebruik maken van de salderingsregeling die behouden blijft, maar krijgen mogelijk te maken met meer energieleveranciers die heffingen gaan introduceren voor het terugleveren van zonnestroom. Hoe zit het nu met het terugverdienmodel van zonnepanelen en verandert dat nog veel wanneer energieleveranciers terugleverheffingen gaan introduceren? In deze Duurzame Dakblog leggen we alles uit.

Wat is salderen ook alweer?

De salderingsregeling is geïntroduceerd om mensen te stimuleren zonnepanelen te laten plaatsen. Bij het salderen stop je (tijdelijjk) de zonnestroom die je opwekt, maar niet allemaal direct kunt verbruiken, in het stroomnet. Op het moment dat je die stroom weer nodig hebt, omdat je niet (genoeg) van je zonnepanelen krijgt, zoals in de avond of in de winter, krijg je deze stroom weer gratis terug. Je kunt met saldering dus alle stroom benutten die van je zonnepanelen komt.

Wek je op jaarbasis meer op dan dat je verbruikt, dan heet dat terugleveren. Voor de energie die je te veel hebt opgewekt ontvang je in de meeste gevallen een terugleververgoeding van je energieleverancier die meestal rond de 10 cent per kWh ligt.

Wat houdt netcongestie in?

Doordat er gelukkig steeds meer mensen overstappen op zonnepanelen ontstaan er inmiddels ook uitdagingen in ons stroomnet. Ons stroomnet is namelijk verouderd en dringend aan vernieuwing toe. Netcongestie is als het ware file op het elektriciteitsnet. Dit kan gebeuren wanneer er een hele grote vraag aan stroom is, bijvoorbeeld als iedereen thuis komt en om 17:00 begint te koken. Ook ontstaat er netcongestie op hele zonnige dagen wanneer alle zonnepanelen hard bezig zijn zonnestroom te produceren en iedereen gelijktijdig heel veel energie terugduwt in het net. Het wordt voor energieleveranciers steeds lastiger al deze overtollige energie te verwerken en lopen daarmee tegen extra kosten aan.

Hoe zit het met die terugleverheffing?

De introductie van de terugleverheffing, die door energieleverancier Vandebron voor het eerst is geïntroduceerd, is een reactie op de oplopende kosten waar energieleveranciers mee te kampen hebben. Momenteel is er een klein handje aan energieleveranciers die een dergelijke heffing in rekening brengen. Hiermee trachten deze leveranciers de rekening terug te leggen bij hun klanten met zonnepanelen.

Wanneer je te maken hebt met een terugleverheffing betaal je ongeveer tussen de € 15 en € 20 euro per maand voor het terugleveren van 2000 tot 3000 kWh op jaarbasis. Lever je meer of minder terug aan het stroomnet, dan verandert dit maandelijkse bedrag ook.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Nu we dat achter de rug hebben kunnen we kijken naar de impact van zo'n terugleverheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen. We bekijken hiervoor drie scenario's:

  • Scenario A: de oude situatie met afbouw salderingsregeling en geen terugleverheffing
  • Scenario B: nieuwe situatie met behoud van salderingsregeling en geen terugleverheffing
  • Scenario C: aannemelijke situatie met behoud van salderingsregeling en een terugleverheffing

De gegevens van het huishouden en zonnepanelen in dit voorbeeld:

  • Jaarlijks verbruik: 4000 kWh
  • Stroomprijs per kWh: € 0,36
  • Terugleverheffing per maand: € 20,- (indien van toepassing)
  • Aantal zonnepanelen: 10 stuks
  • Investering zonnepanelen: € 5750
  • Stroomopbrengst zonnepanelen: 3655 kWh
  • Direct verbruik zonnestroom: 1100 kWh (30%)
Oude situatie met afbouwsalderingsregeling zonder terugleverheffing - terugverdientijd 4,9 jaar
Terugverdientijd en winst - Oude situatie met afbouw salderingsregeling, zonder terugleverheffing, terugverdientijd 4,9 jaar
Terugverdientijd en winst - Nieuwe situatie met behoud salderingsregeling, zonder terugleverheffing, terugverdientijd 4,2 jaar
Terugverdientijd en winst - Aannemelijke situatie met behoud salderingsregeling en terugleverheffing, terugverdientijd 5,1 jaar

Zonnestroom wat je niet direct verbruikt, in bovenstaand voorbeeld 2555 kWh, zou je zonder salderingsregeling bijna helemaal kwijt zijn. Met behoud van de salderingsregeling krijg je hier € 920 voor en moet je vervolgens € 240 aan heffing betalen. Dat zorgt ervoor dat je er in totaal jaarlijks 920 - 240 + (1100 kWh x 0,36) = € 1076 op vooruit gaat. Dat is een hoop geld om leuke dingen van te doen.

Wat is de conclusie?

De terugverdientijd en winst die je hebt wanneer je zonnepanelen aanschaft wordt weinig beïnvloedt wanneer meer energieleveranciers heffingen gaan introduceren. Tenzij de heffingen verviervoudigen blijft het voordeliger saldering te behouden en heffingen te betalen, dan dat er geen salderingsregeling meer is en er ook geen heffingen betaalt moeten worden. Hoe de wereld er precies over een jaar of paar jaar uitziet is niet te voorspellen. Het vertrouwen zit echter in de snelle terugverdientijd van zonnepanelen en de enorme stap die er gezet zou moeten worden om van dit winstgevende model er één te maken die niet meer winstgevend is.

Geïnteresseerd geraakt in zonnepanelen? Vul het onderstaande formulier in en Sjoerd of Nik komt graag langs bij je op de koffie!